Ιατρείο

Οδοντιατρική ελάχιστης παρέμβασης​​

Η οδοντιατρική ελάχιστης παρέμβασης είναι μια σύγχρονη έννοια που επιτρέπει την ολοκλήρωση οδοντιατρικών πράξεων χωρίς την αφαίρεση περισσότερης οδοντικής ουσίας από όση είναι απαραίτητο. Εφαρμόζουμε αισθητικές οδοντιατρικές επεμβάσεις ελάχιστης παρέμβασης τελευταίας λέξης (state-of-the-art) αισθητικών τεχνικών και βιομιμιτικών κανόνων. Έχει σημασία για εμάς να διατηρηθεί ένα φυσικό χαμόγελο, να το βελτιώσουμε όταν έχει ελαφρά αλλοιωθεί (σπασίματα, σημάδια φθοράς) ή να επιδιορθώσουμε ατέλειες με ελάχιστη απώλεια οδοντικής ουσίας, σε πρόωρο στάδιο, ώστε να αποτρέψουμε την απονεύρωση ή την εξαγωγή του δοντιού.

Τα σύγχρονα ολοκεραμικά υλικά σε συνδυασμό με τις τεχνικές συγκόλλησης στους οδοντικούς ιστούς έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων απώλειας οδοντικής ουσίας. Πρωτόκολλα ελάχιστης παρέμβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευρύ φάσμα κλινικών καταστάσεων, από απλά και εντοπισμένα αισθητικά προβλήματα μέχρι σύνθετα προβλήματα γενικευμένης καταστροφής οδοντικών φραγμών, λόγω βρυγμού και διάβρωσης, επιτυγχάνοντας ελάχιστο οδοντικό τρόχισμα (prep-less) και όψεις χωρίς καθόλου τρόχισμα των δοντιών (non-prep). Αλλά ακόμη και στην διαδικασία της απονεύρωσης όπου το εσωτερικό του δοντιού διανοίγεται μόνον όσο είναι απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγιής οδοντική ουσία, πράγμα που έχει τεράστια σημασία στην μακροβιότητα της θεραπείας. Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο βοηθάει πολύ στην φιλοσοφία της ελάχιστης παρέμβασης καθώς καταφέρνουμε να δούμε με μεγάλη ακρίβεια λεπτομέρειες και διατάσεις.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σε τι διαφέρει η ελάχιστα επεμβατική οδοντιατρική από την παραδοσιακή οδοντιατρική;

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή οδοντιατρική, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πιο επιθετική αφαίρεση της δομής των δοντιών για σκοπούς αποκατάστασης, η Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική στοχεύει να παρέμβει με τα πρώτα σημάδια οδοντικών προβλημάτων και χρησιμοποιεί συντηρητικές θεραπείες για να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη φυσική δομή των δοντιών.

Ποιες είναι μερικές κοινές διαδικασίες στην ελάχιστη επεμβατική οδοντιατρική;

Οι συνήθεις διαδικασίες περιλαμβάνουν την απόξεση με αέρα, η οποία χρησιμοποιεί ένα ρεύμα υψηλής πίεσης μικροσκοπικών σωματιδίων για την αφαίρεση της αποσύνθεσης και τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ για την ανίχνευση και τη θεραπεία κοιλότητας. Τα στεγανωτικά και τα προληπτικά μέτρα για την ανάσχεση της εξέλιξης των πρώιμων οδοντιατρικών προβλημάτων αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσέγγισης.

Είναι η ελάχιστη επεμβατική οδοντιατρική κατάλληλη για όλους τους ασθενείς;

Η Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική είναι γενικά κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση των φυσικών τους δοντιών, θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση και είναι προληπτικά για την πρόληψη οδοντικών προβλημάτων. Ωστόσο, η καταλληλότητα συγκεκριμένων θεραπειών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις μεμονωμένες περιπτώσεις.

Η ελάχιστη επεμβατική οδοντιατρική θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των θεραπειών;

Όχι, η Ελάχιστη Επεμβατική Οδοντιατρική δεν θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Στην πραγματικότητα, συχνά οδηγεί σε πιο συντηρητικά αλλά εξίσου αποτελεσματικά αποτελέσματα. Η πρόοδος της τεχνολογίας και των υλικών επιτρέπει στους οδοντιάτρους να αντιμετωπίζουν νωρίς τα οδοντικά προβλήματα, προάγοντας τη διατήρηση των δοντιών και τη συνολική στοματική υγεία.

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο