Οι Συμβουλές μας
Για την καλύτερη επούλωση της πληγής και την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων, παρακαλούμε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες
Το τολύπιο βάμβακος ή η γάζα που τοποθετήθηκε στο τραύμα, κρατήστε το/την σε αυτή τη θέση, δαγκώνοντας το/την, επί 30 λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχιστεί, τοποθετείστε νέο, για 60 λεπτά ακόμη. Για να ελαχιστοποιήσετε την περαιτέρω αιμορραγία, αποφύγετε την άσκηση και καθίστε σε όρθια θέση.
- Εάν η αιμορραγία επιμείνει περισσότερο από 24 ώρες, επιβάλλεται να προσέλθει ο ασθενής στο ιατρείο
- Εάν μετά την εξαγωγή παρουσιασθεί οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του τραύματος, συνιστάται η τοποθέτηση παγοκύστης εξωστοματικά για διάστημα μιας ώρας. Μετά την πάροδο 36 ωρών, ο πάγος δεν έχει πια επίδραση. Σε περίπτωση δυσκαμψίας της γνάθου, μην ανησυχήσετε, είναι μια φυσιολογική αντίδραση ύστερα από χειρουργική επέμβαση εξαγωγής δοντιού.
- Για την πρόληψη του πόνου, θα χρειασθεί ο ασθενής να πάρει παυσίπονο πριν την επέμβαση (όχι ασπιρίνη) και αν μετά την επέμβαση ο πόνος συνεχίζεται, η δόση επαναλαμβάνεται μετά από 4 ώρες. Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται εφόσον συστήνεται από τον οδοντίατρο
- Προσπαθήστε να τρώτε μόνο μαλακές τροφές χλιαρές, κρύες και όχι ζεστές και σκληρές. Παράλληλα αποφύγετε την μάσηση από την μεριά της εξαγωγής. Η μάσηση θα χρειασθεί τα επόμενα τρία 24ωρα να γίνεται από την αντίθετη πλευρά της εξαγωγής.
Σε ασθενείς που είναι καπνιστές, συνιστάται να αποφύγουν το κάπνισμα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την εξαγωγή.
- Αποφύγετε να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή διάφορα αντισηπτικά. Έτσι αυξάνεται η αιμορραγία και καθυστερεί η επούλωση. Μετά το πρώτο 24ωρο γίνονται πλύσεις με αλατούχο νερό, 3 φορές την ημέρα επί 4 – 5 ημέρες και ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται κανονικά με ήπιες κινήσεις
- Σε ασθενείς που χρησιμοποιούν οδοντοστοιχίες, κρίνεται σκόπιμο να μην τοποθετούνται για 24 ώρες μετά την εξαγωγή
- Σε περίπλοκες εξαγωγές είναι πιθανόν να εμφανιστούν άλλες παροδικές επιπλοκές όπως, μούδιασμα του χείλους, μούδιασμα της γλώσσας, πυρετός, πόνος κατά την κατάποση, παροδική δυσκολία διάνοιξης του στόματος κ.α., για τα οποία ενημερωθήκατε πριν την εξαγωγή. Σε περίπτωση που τα φαινόμενα επιμείνουν, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας
- Τα ράμματα (που δεν είναι αυτοαπορροφούμενα) αφαιρούνται συνήθως 7 ημέρες μετά από την εξαγωγή.
Για να διατηρήσετε την μακροβιότητα και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα της λεύκανσης δοντιών σε βάθος χρόνου, χρειάζεται να θυμάστε ορισμένους κανόνες :
- Βουρτσίζετε με μαλακή οδοντόβουρτσα και λευκαντική οδοντόκρεμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό σας ύπνο.
- Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με χρωστικές. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τσιγάρου, πούρου, κόκκινου κρασιού, καφέ, τσαγιού, χαμομηλιού, αναψυκτικών τύπου κόλα, σάλτσας σόγιας, χυμών γκρέιπ φρουτ, κερασιών, φράουλας, βατόμουρου, παντζαριών, κοκκινιστού κρέατος, σοκολάτας. Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών σας, συνήθως αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες.
- Αν απαιτείται η χρήση στοματικού διαλύματος, χρησιμοποιήστε διάλυμα που δεν περιέχει χλωρεξιδίνη.
- Εάν τυχόν νοιώσετε κάποια ευαισθησία, μπορείτε να πάρετε αναλγητικά δισκία(παρακεταμόλη), ένα ανά 4ωρο ή 6ωρο. και να αποφεύγεται τις πρώτες μέρες την κατανάλωση παγωμένων τροφών και ροφημάτων.
- Να μην παραλείπεται τους εξαμηνιαίους καθαρισμούς στο ιατρείο ώστε να απομακρύνονται τακτικά τρυγία και χρωστικές.
Η θεραπεία αυτή καθ’ αυτή είναι ανώδυνη. Ωστόσο μεταξύ των επισκέψεων είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες ενοχλήσεις που μπορεί να οφείλονται :
- σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι, λόγω των απαιτούμενων χειρισμών κατά την θεραπεία
- σε αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης, που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση. Τα ενοχλήματα αυτά ποικίλουν και μπορεί να είναι μια απλή ευαισθησία του δοντιού κατά την μάσηση, αίσθημα βάρους ή σπανιότερα πρήξιμο της περιοχής και πόνος.
Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
- Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα δισκία, ένα ανά 4ωρο ή 6ωρο.
- Καλό είναι να μην μασάτε από αυτή την πλευρά τις πρώτες μέρες.
- Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση πρηξίματος, βάλτε εξωτερικά στην περιοχή (στο δέρμα) πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, κρατείστε το εκεί 5 – 10 λεπτά και επαναλαμβάνετε κάθε 1 – 2 ώρες.
- Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές πλύσεις του στόματος στα μεσοδιαστήματα.
- Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο. Τα συμπτώματα που πιθανό να εμφανιστούν μεταξύ των επισκέψεων δεν είναι ανησυχητικά για την τύχη του δοντιού, ούτε επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας.
Συνήθως όταν μιλάμε για όψεις πορσελάνης και χαμόγελο αναφερόμαστε στα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου, γιατί αυτά τα δόντια φαίνονται κατά κύριο λόγο όταν μιλάμε ή χαμογελάμε. Συνήθως επεμβαίνουμε στα έξι πρόσθια αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. έκταση του χαμόγελου).