Αισθητική Οδοντιατρική

Όψεις Πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης (veneers όπως αναφέρονται στην αγγλική βιβλιογραφία) είναι μια έμμεση τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής , στην οποία παρεμβάλλεται το συνεργαζόμενο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και η οποία ολοκληρώνεται συνήθως σε δύο ή το πολύ τρία ραντεβού στο οδοντιατρείο.
Πρόκειται για πολύ λεπτές κατασκευές πορσελάνης που συγκολλώνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το σχήμα, το χρώμα τους αλλά και μικρές κλίσεις. Είναι μια θαυμάσια  συντηρητική λύση αφού το δόντι τροχίζεται ελάχιστα ή και καθόλου.

 

Αναπαραγωγή Βίντεο

Οδηγίες μετά από τοποθέτηση όψεις πορσελάνης

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι φτιαγμένες από πορσελάνη η οποία είναι ένα κεραμικό υλικό πολύ πιο ανθεκτικό από τη σύνθετη ρητίνη. Το χρώμα των όψεων από πορσελάνη δεν αλλάζει είτε από το πέρας των ετών είτε λόγω διατροφικών συνηθειών και γενικότερα οι όψεις πορσελάνης παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στη θραύση συγκρινόμενες με τις όψεις ρητίνης.

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λύση εκλογής σε αρκετές περιπτώσεις όπως : σε αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, σε δόντια με πολλά σφραγίσματα τα οποία είτε έχουν αποχρωματιστεί είτε χρειάζονται αντικατάσταση, σε αποχρωματισμένα δόντια, σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία), σε περιπτώσεις που το απόλυτα αισθητικό και φυσικό αποτέλεσμα είναι η κύρια απαίτηση του ασθενούς, σε περιπτώσεις που ο ασθενής επιθυμεί μόνιμο και αναλλοίωτο εκθαμβωτικό λευκό χαμόγελο! Δυστυχώς οι όψεις πορσελάνης αντενδείκνυται σε ασθενείς με βρυγμό, με περιοδοντικά προβλήματα – ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα -, με έξεις όπως δάγκωμα στυλό και τέλος όταν τα δόντια είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένα.

Το πόσο θα κρατήσουν είναι μια ερώτηση η οποία μπορεί και δεν μπορεί να απαντηθεί! Εξαρτάται από την προσοχή που τους δείχνουμε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τα χτυπήματα. Εάν ο ασθενής είναι αθλητής θα πρέπει να φοράει κατά τη διάρκεια της προπόνησής του ειδικό αθλητικό νάρθηκα ο οποίος θα προστατεύει από τη θραύση τις όψεις. Γενικότερα, η πορσελάνη αποτελεί ανθεκτικό υλικό επειδή όμως οι όψεις είναι συνήθως αρκετά λεπτές σε πάχος θα πρέπει να προσέχουμε τα χτυπήματα. Εν ολίγοις, αν ακολουθήσετε τις οδηγίες συντήρησής τους θα τις έχετε για πολλά χρόνια!

Καμία διαδικασία στο ιατρείο μας δεν είναι επίπονη, αφού πάντα γίνεται η απαραίτητη αναισθησία έτσι ώστε να μην αισθανθείτε το παραμικρό. Επιπλέον, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη επειδή η αφαίρεση οδοντικής ουσίας είναι πολύ συντηρητική.

Συνήθως όταν μιλάμε για όψεις πορσελάνης και χαμόγελο αναφερόμαστε στα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου, γιατί αυτά τα δόντια φαίνονται κατά κύριο λόγο όταν μιλάμε ή χαμογελάμε. Συνήθως επεμβαίνουμε στα έξι πρόσθια αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. έκταση του χαμόγελου).

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο